اساسنامه صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته

فصل اول ـ کلیات
ماده ۱ ـ صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته (شرکت مادرتخصصی) که در این اساسنامه صندوق نامیده می­شود، وابسته به وزارت صنعت، معدن و تجارت و مرکز اصلی آن در تهران است.
ماده ۲ ـ صندوق به صورت شرکت سهامی (خاص) و مدت آن نامحدود است.
ماده ۳ ـ صندوق دارای شخصیت حقوقی و استقلال مالی و اداری است و طبق مفاد این اساسنامه و آیین­نامه­های خود و قوانین مربوط به صورت بازرگانی اداره می­شود.
فصل دوم ـ وظایف، اختیارات و سرمایه
ماده ۴ ـ موضوع فعالیت صندوق عبارت است از خدمات کارشناسی و حمایت مالی و اعتباری از تحقیقات و توسعه صنایع پیشرفته توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی در بخش خصوصی و تعاونی به صورت اعطای تسهیلات با نرخ ترجیحی، سرمایه­گذاری خطرپذیر غیرمستقیم، بیمه­های تخصصی از طریق شرکت­ها و مؤسسات بیمه­ای مربوط، کمک­های بلاعوض، پرداخت یارانه سود تسهیلات و صدور ضمانت­نامه در زمینه­های تخصصی زیر:
الف ـ خرید، انتقال، جذب و توسعه فناوری­های پیشرفته و خدمات مربوط به آنها.
ب ـ مطالعه و تحقیقات کاربردی و توسعه­ای.
پ ـ خدمات مهندسی و طراحی.
ت ـ سرمایه­گذاری خطرپذیر.
ث ـ نمونه­سازی (آزمایشگاهی، نیمه­صنعتی و صنعتی).
ج ـ تولید نیمه­صنعتی، صنعتی و انبوه.
چ ـ ارایه خدمات تخصصی، نصب و راه­اندازی، کاروری (اپراتوری)، پشتیبانی و نگهداری.
ح ـ شرکت در نمایشگاه­ها، بازاریابی، همکاری­های فنی و اقتصادی بین­المللی و ارتقای صادرات و خدمات مرتبط.
خ ـ برگزاری و شرکت در همایش­ها، رویدادها، مسابقات و جشنواره­ها.
د ـ آموزش، اطلاع­رسانی، تدوین، انباشت و اشاعه دانش فنی.
ذ ـ جذب سرمایه­گذاری خارجی.
ر ـ اخذ عاملیت مالی و مشارکت کارگزاری در راستای اهداف صندوق.
تبصره ۱ ـ سرفصل صنایع پیشرفته موضوع این اساسنامه، شامل موارد زیر است:
الف ـ فناوری­های زیستی: انواع محصولات دارویی پیشرفته و مجموعه ابزارها (کیت­ ها)ی تشخیص، مکمل­های غذایی، زیست­بسپارها (بیوپلیمرها)، واکنش­گاه­ها (راکتورها)ی زیستی، تراشه­های فناوری زیستی(بیو فناوری)، تولید انواع کودهای زیستی (کودهای بیولوژیک) و زی­­مایه­ها (آنزیم­ها).
ب ـ فناوری نانو (محصولات و مواد).
پ ـ برق، الکترونیک، لیزر و فوتونیک (مواد، قطعات و سامانه­ها).
ت ـ مواد پیشرفته فلزات و محصولات مبتنی بر فناوری­های شیمیایی.
ث ـ الکترونیک و واپایش (کنترل): ریزالکترونیک (میکرو الکترونیک)، مدارها، سخت­افزار رایانه و سامانه­ها.
ج ـ فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرم­افزارهای رایانه­ای.
چ ـ خودکارسازی (اتوماسیون) پیشرفته و سامانه­های هوشمند.
ح ـ تجهیزات پیشرفته ساخت، تولید و آزمایشگاهی.
خ ـ تجهیزات پزشکی پیشرفته.
د ـ هوافضا: پرنده­ها و ماهواره­های غیرنظامی.
ذ ـ انرژی­های نو و تجدیدپذیر.
ر ـ محصولات پیشرفته سایر بخش­ها.
ز ـ سایر صنایع پیشرفته نوپدید طبق اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت.
تبصره ۲ ـ صندوق می­تواند با همکاری سایر صندوق­های تخصصی حوزه پژوهش و فناوری مربوط و خطرپذیر، فعالیت­های مرتبط با موضوع این اساسنامه را اجرا کند.
تبصره ۳ ـ صندوق با رعایت قوانین و مقررات مربوط می­تواند خدمات مالی و اعتباری را به صورت ارزی ارایه دهد.
ماده ۵ ـ سرمایه صندوق عبارت است از مبلغ یک هزار و دویست و پنجاه میلیارد و
سیصد و بیست و چهار میلیون ( ۰۰۰ ر ۰۰۰ ر ۳۲۴ ر ۲۵۰ ر ۱) ریال که صددرصد (۱۰۰%) آن متعلق به دولت است.
تبصره ـ سهام صندوق قابل انتقال به غیر نیست.
فصل سوم ـ ارکان صندوق
ماده ۶ ـ صندوق دارای ارکان زیر است:
الف ـ مجمع عمومی.
ب ـ هیأت مدیره.
پ ـ حسابرس و بازرس قانونی.
ماده ۷ ـ مجمع عمومی صندوق مرکب از وزیران صنعت، معدن و تجارت، امور اقتصادی و دارایی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، علوم، تحقیقات و فناوری، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نیرو و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و رییس سازمان برنامه و بودجه کشور است.
تبصره ۱ ـ ریاست مجمع عمومی با وزیر صنعت، معدن و تجارت است.
تبصره ۲ ـ مجمع عمومی با حضور حداقل پنج نفر از اعضا رسمیت خواهد داشت و مصوبات آن با آرای چهار نفر از حاضران لازم­الاجرا خواهد بود.
ماده ۸ ـ مجمع عمومی به طور عادی حداقل سالی دو بار، یک بار در نیمه اول سال جهت رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به صورت­های مالی سال قبل و یک بار در نیمه دوم سال جهت بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به بودجه و برنامه­های سال بعد به دعوت رییس مجمع عمومی یا تقاضای رییس هیأت مدیره یا بازرس قانونی تشکیل خواهد شد و جلسه آن تا اتخاذ تصمیم نسبت به موضوعاتی که در دستور جلسه درج شده است، ادامه خواهد داشت.
ماده ۹ ـ دعوت­نامه کتبی مربوط به تشکیل مجمع عمومی با ذکر تاریخ و محل تشکیل و دستور جلسه باید حداقل ده روز قبل از تشکیل جلسه به ضمیمه اسناد و مدارک مربوط برای اعضای مجمع عمومی ارسال شود.
ماده ۱۰ ـ وظایف و اختیارات مجمع عمومی به شرح زیر است:
الف ـ بررسی و تصویب خط­مشی و سیاست­های کلان صندوق.
ب ـ رسیدگی و اتخاذ تصمیم نسبت به گزارش عملیات سالانه هیأت مدیره و صورت­های مالی صندوق با توجه به گزارش حسابرس مستقل و بازرس قانونی.
پ ـ رسیدگی و تصویب سیاست­های کلی برنامه و بودجه سالانه صندوق.
ت ـ بررسی و تصویب آیین­نامه­های مالی، معاملاتی و استخدامی و سایر آیین­نامه­ های مورد نیاز موضوع ماده (۴) این اساسنامه با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ث ـ انتخاب اعضای هیأت مدیره.
ج ـ اتخاذ تصمیم درباره انتخاب و عزل حسابرس مستقل و بازرس قانونی.
چ ـ اتخاذ تصمیم نسبت به تغییر و اصلاح اساسنامه و افزایش و کاهش میزان سرمایه صندوق جهت ارایه به هیأت وزیران.
ح ـ اتخاذ تصمیم درباره مطالبات مشکوک­الوصول، لاوصول و میزان ذخیره فنی.
خ ـ تعیین روزنامه کثیرالانتشار جهت ثبت آگهی­های صندوق.
د ـ تعیین حق­الزحمه و پاداش اعضای هیأت مدیره صندوق در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط.
ذ ـ بررسی و تصویب پیشنهادهای هیأت مدیره در خصوص اخذ وام داخلی و خارجی و استفاده از تسهیلات بانک­ها و مؤسسات مالی و اعتباری مورد تأیید بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سایر روش­های تأمین مالی مورد نیاز با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ر ـ اتخاذ تصمیم نسبت به هر موضوع دیگری که از طرف رییس مجمع عمومی یا هیأت مدیره صندوق مطرح شود و رسیدگی به آن طبق قانون یا اساسنامه در صلاحیت مجمع عمومی باشد.
ماده ۱۱ ـ هیأت مدیره صندوق مرکب از پنج عضو اصلی خواهد بود که حداقل سه عضو آن به صورت موظف فعالیت خواهند کرد و یک نفر از آنان توسط هیأت مدیره به عنوان رییس هیأت مدیره انتخاب می‌شود.
تبصره ۱ ـ اعضای هیأت مدیره از افراد مورد وثوق و امین که دارای تخصص مرتبط با موضوع فعالیت صندوق و سابقه مدیریت باشند، به مدت دو سال منصوب می­شوند و انتخاب مجدد آنان بلامانع است. هیأت ‎ مدیره از بین خود یا خارج از هیأت ‎ مدیره، فردی واجد شرایط را به عنوان مدیرعامل انتخاب می­کنند که با حکم رییس مجمع منصوب می­شود.
تبصره ۲ ـ مدیرعامل و اعضای هیأت مدیره صندوق علاوه بر رعایت لایحه قانونی راجع به منع مـداخله وزرا و نمایندگان مجـلس و کارمنـدان در معاملات دولتی و کشوری ـ مصوب ۱۳۳۷ ـ حق ندارند به طور مستقیم یا غیرمستقیم در معاملات صندوق سهیم شوند.
تبصره ۳ ـ جلسات هیأت مدیره با حضور بیش از نصف اعضا رسمیت می­یابد و تصمیمات آن با رأی اکثریت حاضرین معتبر است.
ماده ۱۲ ـ وظایف و اختیارات هیأت مدیره به شرح زیر است:
الف ـ اجرای مصوبات و تصمیمات مجمع عمومی صندوق.
ب ـ پیگیری برنامه­ها و طرح­های مصوب در حدود هدف­های صندوق.
پ ـ بررسی، تهیه و تنظیم بودجه و برنامه تفصیلی صندوق جهت ارایه به مجمع عمومی برای تصویب و نظارت در حسن اجرای بودجه و برنامه مصوب.
ت ـ ارایه گزارش عملیات سالانه و صورت­های مالی صندوق به حسابرس مستقل و بازرس قانونی.
ث ـ تهیه و تنظیم آیین نامه­های مالی ـ معاملاتی و استخدامی و سایر آیین­نامه­های مورد نیاز موضوع ماده (۴) این اساسنامه و ارایه به مجمع عمومی برای تصویب با رعایت قوانین مربوط.
ج ـ تهیه ساختار سازمانی و تشکیلات تفصیلی صندوق با تأیید رییس مجمع عمومی و ارایه به مراجع ذی­صلاح جهت تصویب.
چ ـ اتخاذ تصمیم در مورد قراردادهایی که طبق دستورالعمل­های اجرایی صندوق باید به تصویب هیأت مدیره برسد.
ح ـ ارجاع دعاوی مورد اختلاف به داوری و همچنین پیشنهاد صلح دعاوی صندوق به مجمع عمومی با رعایت اصل یکصد و سی و نهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران.
خ ـ تصویب دستورالعمل­های اجرایی مورد نیاز صندوق.
د ـ افتتاح حساب­های ارزی یا ریالی و استفاده از آنها به نام صندوق با رعایت
قوانین و مقررات مربوط.
ذ ـ اتخاذ تصمیم در مورد خرید و فروش، اجاره، اعطا یا قبول ضمانت و ظهرنویسی و تضمین­های تجاری و وثیقه و رهن اموال غیرمنقول و سرمایه­گذاری طبق آیین­نامه­های مالی ـ معاملاتی در چهارچوب قوانین و مقررات مربوط.
ر ـ پیشنهاد در خصوص اخذ وام داخلی و خارجی و استفاده از تسهیلات بانک­ها و مؤسسات مالی و اعتباری و سایر روش­های تأمین مالی مورد نیاز به مجمع عمومی.
ماده ۱۳ ـ مدیرعامل بالاترین مقام اجرایی صندوق است و دارای اختیارات لازم برای انجام کلیه امور صندوق در چهارچوب بودجه و برنامه مصوب و اساسنامه و آیین­نامه­های مربوط به مصوبات مجمع عمومی و مصوبات هیأت مدیره است و دارای وظایف و اختیارات زیر نیز خواهد بود:
الف ـ اجرای مصوبات و تصمیمات مجمع عمومی و هیأت مدیره و انجام کلیه امور اداری و اجرایی صندوق در حدود بودجه مصوب.
ب ـ تهیه و تأمین تدارکات برای انجام برنامه­های تصویب­شده.
پ ـ طرح و برنامه­ریزی در جهت برنامه­های مصوب صندوق.
ت ـ نمایندگی صندوق در مراجع قضایی، اداری و ثبتی و همچنین در مقابل سایر اشخاص حقیقی و حقوقی با حق توکیل به­ غیر.
ث ـ اتخاذ تصمیم درباره کلیه امور اداری، آموزشی، استخدامی و اخراج کارکنان طبق دستورالعمل­های اجرایی صندوق با رعایت قوانین مربوط.
ج ـ تهیه و تنظیم صورت­های مالی و گزارش عملکرد سالانه صندوق.
چ ـ اقامه دعوی علیه اشخاص اعم از حقیقی و حقوقی و مؤسسات و شرکت­های دولتی و غیردولتی در موارد لزوم و دفاع از کلیه دعاوی که علیه صندوق اقامه ­شده و اقامه دعوی متقابل، ورود ثالث و دفاع از دعاوی متقابل در تمام مراجع.
ح ـ انجام سایر اموری که برای پیشبرد اهداف صندوق ضروری است.
تبصره ۱ ـ مدیرعامل می­تواند قسمتی از اختیارات خود را به موجب ابلاغ کتبی به هر یک از اعضای هیأت مدیره یا سایر مدیران ارشد صندوق به تشخیص و مسئولیت خود تفویض کند.
تبصره ۲ ـ کلیه اسناد، اوراق مالی، قراردادها و اسناد تعهدآور صندوق با امضای مشترک مدیرعامل و یکی از اعضای هیأت مدیره (به انتخاب هیأت مدیره) و ذی­حساب و با مهر صندوق معتبر است.
ماده ۱۴ ـ اعضای مجمع عمومی عادی در صورت عدم ­استفاده از سازمان حسابرسی، سالانه از میان حسابداران رسمی، یک یا چند نفر را به عنوان حسابرس و بازرس قانونی برای مدت یک سال انتخاب می­کنند.
ماده ۱۵ ـ حسابرس و بازرس قانونی می­تواند هرگونه رسیدگی و بازرسی لازم را در هر موقع انجام دهد و اسناد و مدارک و اطلاعات مربوط به صندوق را مطالبه و بررسی کند.
ماده ۱۶ ـ چنانچه حسابرس و بازرس قانونی در ضمن بازرسی، اشکالاتی را ملاحظه کند، مکلف است مراتب را کتباً به اطلاع مدیرعامل برساند و اگر نسبت به رفع اشکال اقدام نشد، می­تواند موضوع را به مجمع عمومی گزارش کند.
ماده ۱۷ ـ حسابرس و بازرس قانونی حق ندارد در امور جاری صندوق مداخله کند و باید وظایف خود را به­گونه­ای انجام دهد که اخلالی در امور جاری صندوق ایجاد نکند.
ماده ۱۸ ـ سال مالی صندوق از اول فروردین ماه تا پایان اسفند ماه هر سال است. صورت­های مالی صندوق همراه با گزارش عملیات سالانه هیأت مدیره باید در موعد مقرر به حسابرس مستقل و بازرس قانونی صندوق داده شود و حسابرسان مکلفند گزارش خود را در مواعد قانونی مربوط به مجمع عمومی تسلیم کنند.
ماده ۱۹ ـ منابع مالی صندوق از محل­های زیر تأمین می­شود:
الف ـ بودجه عمومی.
ب ـ هدایا و کمک­های اشخاص حقیقی و حقوقی با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
پ ـ درآمد حاصل از عملیات صندوق در چهارچوب موضوع فعالیت صندوق.
ت ـ درآمد ناشی از استیفای حقوق صندوق از محل ضبط و فروش وثایق.
ث ـ درآمد حاصل از هرگونه عاملیت و مشارکت کارگزاری در چهارچوب موضوع فعالیت صندوق.
ج ـ سود حاصل از سپرده­های صندوق نزد بانک­ها و سایر مؤسسات مالی و اعتباری تا سقف تعیین­شده توسط مجمع با رعایت قوانین و مقررات مربوط.
ماده ۲۰ ـ سود ویژه صندوق پس از وضع کسور قانونی، در پایان هر سال با تصویب مجمع عمومی به عنوان افزایش سرمایه محسوب و پس از تأدیه سرمایه اسمی به حساب اندوخته احتیاطی منظور خواهد شد.
ماده ۲۱ ـ هیأت مدیره صندوق مکلف است حداکثر ظرف شش ماه از تاریخ ابلاغ این اساسنامه، آیین­نامه­های مربوط را تهیه و برای تصویب به مجمع عمومی تسلیم کند و تا موقعی که آیین­نامه­های مذکور به تصویب نرسیده است، مقررات صندوق حمایت از تحقیقات و توسعه صنایع الکترونیک لازم­الاجرا خواهد بود.
ماده ۲۲ ـ از تاریخ لازم­الاجرا شدن این تصویب­نامه، تصویب­نامه شماره ۱۹۶۷۹/ت ۲۸۶۴۱ هـ مورخ ۱۳۸۲/۴/۳۱ و اصلاحات بعدی آن لغو می­شوند.