قانون تشکیل هیأت های امناء دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی

ماده ۱ – هریک از وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت و درمان و آموزش پزشکی برای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی وابسته به خود (مؤسسات پژوهشی که وابسته به دو وزارتخانه‌های فوق بوده و شامل مراکز پژوهشی وابسته به دانشگاه‌ها نمی شود) که در این قانون «مؤسسه» نامیده می شود هیأت امنائی با ترکیب ذیل تشکیل خواهند داد.
الف ـ وزیر.
ب ـ رئیس مؤسسه.
ج ـ ۴ تا ۶ تن از شخصیت‌های علمی و فرهنگی و یا اجتماعی محلی و کشوری که نقش مؤثری در توسعه و پیشرفت مؤسسه مربوط داشته باشند.
د ـ وزیر و یا نماینده وزیر برنامه و بودجه.

تبصره – در هیأت امناء دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و پژوهشی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حسب مورد استاندار به نمایندگی از معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی رئیس‌جمهور، عضو هیأت امناء تلقی می شود.

تبصره ـ حداقل دو تن از شخصیت‌های بند «ج» باید از اعضای هیأت علمی دانشگاه‌ها باشند.

ماده ۲ – اعضای بند (ج) حسب مورد با تأیید و حکم وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری منصوب می‌شوند و به طور هم‌زمان می‌توانند حداکثر در دو هیأت امنا، عضویت داشته باشند.
انتخاب مجدد ایشان بلامانع است
تبصره – رئیس شورای عالی به‌منظور تسریع در پیشرفت کار می تواند بنا به تشخیص خود چند نفر را بجای شورای عالی مأمور انجام بررسی و تصمیم گیری مشورتی بنماید.

ماده ۳ ـ ریاست هیأت امناء مؤسسه بر حسب مورد به عهده وزیر فرهنگ و آموزش عالی یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خواهد بود.

ماده ۴ ـ دبیر هیأت امناء رئیس مؤسسه مربوط خواهد بود.

ماده ۵ ـ وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می توانند در صورت اقتضاء دو یا چند مؤسسه مربوط به خود را زیر نظر یک هیأت امناء قرار دهند. در چنین مواردی کلیه رؤسای موسسات عضو هیات امناء می باشند و دبیر این هیأت را نیز وزیر از میان یکی از این رؤسا انتخاب خواهند کرد.

ماده ۶ ـ در مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی وابسته به وزارتخانه‌ها یا سازمان‌های دیگر که مجوز تأسیس آن‌ها از طریق وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی صادر شده است وزیر یا مسئول سازمان مربوط به جای یکی از اعضای بند «ج» ماده ۱ عضویت و ریاست هیأت امناء را عهده دار خواهد بود.
تبصره ـ در این‌گونه مؤسسات سایر اعضای بند ج ماده ۱ این قانون به پیشنهاد وزیر یا مسئول سازمان مربوط و حسب مورد با تأیید و حکم وزیر فرهنگ و آموزش عالی و یا وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی منصوب می‌شوند.

ماده ۷ ـ وظایف و اختیارات هیأت امناء:
الف ـ تصویب آئین‌نامه داخلی.
ب ـ تصویب سازمان اداری مؤسسه براساس ضوابطی که به پیشنهاد وزارتخانه‌های مربوط با هماهنگی سازمان امور اداری و استخدامی به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی خواهد رسید.
ج ـ بررسی و تصویب بودجه مؤسسه که از طرف رئیس مؤسسه پیشنهاد می‌شود.
د ـ تصویب بودجه تفصیلی مؤسسه.
هـ تصویب حساب‌ها و ترازنامه‌های سالانه مؤسسه.
و ـ تصویب نحوه وصول درآمدهای اختصاصی و مصرف آن.
ز ـ تعیین حسابرس و خزانه دار برای مؤسسه.
ح ـ کوشش برای جلب کمک‌های بخش خصوصی و عوائد محلی اعم از نقدی، تجهیزاتی، ساختمانی با رعایت ضوابط مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی.
ط ـ تصویب آئین‌نامه های مالی و معاملاتی که بر حسب مورد پس از تایید وزارتخانه مربوط قابل اجراء می‌باشد.
ی ـ پیشنهاد میزان فوق‌العاده‌های اعضای هیأت علمی و غیرهیأت علمی (کارشناسان و تکنسین‌ها) که برحسب مورد پس از تایید وزارتخانه‌های فرهنگ و آموزش عالی و یا بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قابل اجراء می‌باشد.
ک ـ تعیین نحوه اداره واحدهای تولیدی، خدماتی، کارگاهی و بهداشت و درمانی مؤسسه در چهارچوب ضوابطی که به تصویب هیأت وزیران خواهد رسید.
ل ـ تعیین میزان پرداخت حق التحقیق، حق التدریس، حق الترجمه، حق التألیف و نظایر آن.
م ـ بررسی گزارش مؤسسه که از طرف رئیس مؤسسه ارائه می‌شود.
ن ـ تصویب مقررات استخدامی اعضای هیأت علمی مؤسسه که به منظور هماهنگی پس از تایید وزارتخانه مربوط قابل اجراء خواهد بود.

ماده ۸ ـ اعتبارات هر یک از مؤسسات صرفاً در قالب برنامه و به‌صورت کمک بودجه سالانه کل کشور منظور و تصویب می‌شود و تخصیص اعتبار حداقل هر ۳ ماه بماخذ سه دوازدهم بودجه مصوب از طریق دستگاه‌های اجرائی ذی‌ربط کلا در اختیار هر یک از مؤسسات قرار خواهد گرفت.

ماده ۹ ـ امور مالی و معاملاتی مؤسسات جز در مورد ذی‌حسابی موضوع ماده ۳۱ قانون محاسبات عمومی، مشمول سایر مقررات قانون مزبور و آئین نامه معاملات دولتی و سایر قوانین مربوط به مؤسسات دولتی نخواهد بود.

ماده ۱۰ ـ رسیدگی به حساب های سالانه مؤسسه براساس آئین‌نامه ای خواهد بود که بر حسب مورد به‌وسیله وزارتین فرهنگ و آموزش عالی و بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تهیه و به تائید وزارت امور اقتصادی و دارائی می‌رسد.

ماده ۱۱ ـ مادام که هیأتهای امنای دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی و مؤسسات پژوهشی بر اساس این قانون تشکیل نشده و آئین‌نامه‌های اجرائی مورد نیاز به تصویب نرسیده است، طبق مقررات سابق عمل خواهد شد.