ماده ۱
افرادی که دارای مجوز از نیروی مقاومت بسیج هستند در صورت برخورد با جرایم مشهو دو عدم حضور ضابطین دیگر و یا عدم اقدام به موقع آنها و یا اعلام نیاز آنان به منظور جلوگیری از امحای آثار جرم و فرار متهم و تهیه و ارسال گزارش به مراجع قضایی اقدامات قانونی لازم را به عمل میآورند.
تبصره ۱ـ اعضای بسیج و سپاه شرکت کننده در این مأموریت بایستی دارای شرایط ذیل باشند:
الف ـ گذراندن دوره آموزشی لازم به تشخیص رده ذی ربط بسیج.
ب ـ دارا بودن سلامت جسمی در حد اجرای مأموریت محوله و دارا بودن سلامت روانی.
ج ـ مجوّز مخصوص.
تبصره ۲ـ کلیه ضابطین دادگستری و مراجع نیروی انتظامی مکلفند درصورت ارجاع گزارش و یا تحویل متهم از سوی مسؤولین مجاز ردههای مقاومت بسیج متهم را تحویل گرفته و گزارش بسیج را ضمیمه مدارک ارسالی به مراجع قضایی نمایند.
ماده ۲
منظور از جرایم مشهود موارد موضوع مادتین ۲۳ و ۲۳ مکرر قانون آیین دادرسی کیفری و سایر قوانین موضوعه میباشد.
ماده ۳
عدم اقدام به موقع ضابطین در شرایطی محرز است که ضابطین ذی ربط دیرتر به صحنه برسند و یا در صورت حضور با جرم مورد نظر برخورد ننمایند.
ماده ۴
نیاز ضابطین ذی ربط قضایی در خصوص برخورد با جرایم مشهود به ردههای مقاومت بسیج که توسط فرماندهی این نیرو تعیین خواهد شد منعکس میگردد و ردههای مزبور موظفند حتیالمقدور در حدی که به مأموریت های نظامی لطمه وارد نشود و به صورت سازمان یافته همکارینمایند.
ماده ۵
هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری موظف هستند گزارشات ارسالی از سوی مسؤولین ردههای ذی ربط نیروی مقاومت بسیج را تحویل گرفته و مورد رسیدگی قرار دهند.
ماده ۶
محدوده جغرافیایی و ردههای نیروی مقاومت بسیج که اجازه اجرای ماه ۲۴ قانون آییندادرسی کیفری (بازداشت به مدت حداکثر ۲۴ ساعت) را دارند توسط فرماندهی این نیرو تعیین شد و به مراجع مربوطه اعلام میگردد.
ماده ۷
افرادی که مجوز دریافت میکنند باید به هنگام برخورد با متهمین در صورت مطالبه و یا احساس ضرورت مجوز خود را ارایه دهند.
ماده ۸
نیروی مقاومت بسیج موظف است پس از دستگیری و یا ضبط آلات جرم در اسرع وقت آنها را همراه با گزارش و مطابق صورت مجلس تنظیمی به مراجع قضایی یا انتظامی تحویل نماید.
ماده ۹
نیروی مقاومت بسیج موظف است هنگام عملیات تیمی مراتب را به اطلاع رده نیروی انتظامی ذی ربط برساند.
ماده ۱۰
برای رفع اختلافات و مشکلات احتمالی در اجرای این قانون و به منظور ایجاد هماهنگی های لازم کمیسیونی متشکل از نمایندههای نیروی انتظامی و نیروی مقاومت بسیج به ریاست نماینده قوه قضاییه تشکیل میگردد.
ماده ۱۱
آموزش های عقیدتی و احکام امر به معروف و نهی از منکر و همچنین آموزش های قضاییراجع به تشخیص جرایم و قوانین مربوطه و توجیهات اجرایی توسط معاونت آموزشی نیروی مقاومت بسیج و معاونت عقیدتی سیاسی حوزه نمایندگی ولی فقیه در این نیرو، انجام و پس از قبولی در امتحانات مجوز مربوطه صادر میشود.
ماده ۱۲
در صورتیکه متهمین به دستور و تذکر دارندگان مجوز در حین انجام وظیفه توجه نکرده و یا با توهین و ایراد ضرب و شتم و جرح علیه آنها برخورد کنند عمل آنها در حکم توهین و مقابله باضابطین دادگستری و مأمورین دولتی و انتظامی میباشد.
ماده ۱۳
در صورت برخورد و درگیری متهمین با پرسنل و افراد نیروی مقاومت بسیج مشمول اینقانون، نیروی انتظامی موظف به حمایت و همکاری با نیروی مقاومت بسیج میباشد.
ماده ۱۴
ردههای نیروی مقاومت بسیج و افراد دارنده مجوز در صورت اطلاع و برخورد با جرایم و تخلفات چنانچه قادر به انجام اقدامات قانونی لازم نباشند مراتب را به رده بالاتر در نیروی مقاومت بسیج و نیروی انتظامی محل اطلاع میدهند.
ماده ۱۵
رسیدگی به تخلفات و جرایم افراد و ردههای نیروی مقاومت بسیج در حین انجام مأموریت حسب مورد برابر قوانین جاری در مراجع صالحه انجام میگیرد.
ماده ۱۶
ارایه خدمات مذکور در ماده ۳ این قانون منوط به تأیید مراتب از سوی فرماندهی نواحیکشوری نیروی مقاومت بسیج است.
ماده ۱۷
به منظور اجرای ماده ۴ این قانون مراجع قضایی مکلفند حتیالمقدور همکاری و مساعدتهای لازم را به عمل آورند.
تبصره ۱ـ دفاتر مذکور موظفند درصورت مراجعه افراد یا اعلام مشکل حقوقی و قضایی از سویآنان خدمات مشاورهای و راهنمایی و ایجاد صلح و سازش میان طرفین دعوا و سایر اقدامات لازم را جهت استیفای حقوق قانونی آنها به عمل آورند.
تبصره ۲ـ کارشناسان حقوقی دفاتر فوق ملزم به رعایت کلیه مقررات راجع به تکالیف و وظایف وکلای دادگستری میباشند.
ماده ۱۸
مسؤولین مراجع ذی ربط ادارات، نهادها، کارخانجات، مساجد و مراکز آموزش کشورموظف به فراهم نمودن تسهیلات و امکانات لازم ردههای مقاومت بسیج مربوط به خود میباشند.
ماده ۱۹
کلیه مزایای قانونی که به ضابطین و ردههای مربوطه آنها تعلّق میگیرد شامل مأمورین وردههای نیروی مقاومت بسیج موضوع این قانون نیز میشود.
ماده ۲۰
اجرای مقررات این قانون و آییننامه موجب سلب وظایف و مسؤولیتهای قانونی نیرویانتظامی و سایر مراجع ذی ربط نخواهد بود.
ماده ۲۱
این آییننامه با ۲۱ ماده و ۴ تبصره در تاریخ ۳۰/۳۱/۷۲ به تصویب فرماندهی معظم کلقوا رسیده و برای کلیه مراجع مذکور در ماده ۵ قانون لازمالاجرا میباشد.