آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی معدن

فصل اول : کلیات
ماده ۱
در این آئین نامه عبارتهای زیر در معانی مربوط بشرح زیر به کار می روند:
الف – قانون : منظور قانون نظام مهندسی معدن – مصوب ۲۵/۱۱/۱۳۷۹ مجلس شورای اسلامی است.
ب – قانون معادن : منظور قانون معادن – مصوب ۲۷/۲/۱۳۷۷ – مجلس شورای اسلامی است.
پ – نظام مهندسی معدن : عبارت است از مجموعه تشکیلات ،سازمانها، تشکل های صنفی ، مهندسی ، حرفه ای ، اشخاص حقیقی و حقوقی و مجموعه قوانین و مقررات ، آئین نامه و استاندارها در بخش معدن.
ت – تعاریف عمومی معدن : منظور تعاریفی است که در قانون معادن شرح داده شده است.
ث – فعالیتهای معدنی : شامل کلیه عملیات پی جوئی برای یافتن کانسارها و اکتشاف و استخراج معادن و کانه آرائی کاتسنگ و فرآوری مواد معدنی ومتالوژی استخراجی می شود.
ذ – رشته های مرتبط : منظور رشته های مرتبط به حرفه های مهندسی معدن است که مطابق ماده (۷) قانون تعیین می شود.
ماده ۲
از تاریخی که وزارت صنایع و معادن در هر محل حسب مورد اعلام کند، اشتغال اشخاص حقیقی و حقوقی به آن دسته از امور فنی در فعالیتهای معدنی که توسط وزارت یاد شده تعیین می شود، مستلزم عضویت در سازمان و داشتن صلاحیت حرفه ای است ۰ این صلاحیت در مورد حرفه های مهندسی معدن از طریق صدور پروانه اشتغال توسط وزارت صنایع ومعادن و در مورد کارگران ماهر از طریق صدورپروانه مهارت فنی و حرفه ای توسط وزارت کار وامور اجتماعی احراز می شود.
ماده ۳
وزارت صنایع و معادن برای صدور وتمدیدکلیه مجوزهای اکتشاف ، تجهیز و بهره برداری و فرآوری ، فقط طرحها و گزارشهای عملیات اجرائی را خواهد پذیرفت که از طرف اشخاص حقیقی وحقوقی دارنده پروانه اشتغال در حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال آنها امضاء شده باشد.

فصل دوم : پروانه اشتغال در مقطع کارشناسی و بالاتر، حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال
الف – پروانه اشتغال
ماده ۴
دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر در هر یک از رشته های اصلی یا رشته های مرتبط می توانند از طریق تقاضای صدور پروانه اشتغال با توجه به مدارک تحصیلی و سوابق کار و تجربه در حداکثر دو رسته از رسته های :
الف – پی جوی واکتشاف
ب – استخراج معدن
پ – کانه آرائی و فرآوری
ت – متالوژی استخراجی
در یک یا چند زمینه از قبیل طراحی ، محاسبه ، نظارت ، اجرا، بهره برداری ، نگهداری ، کنترل و بازرسی ، امور آزمایشگاهی ،مدیریت ساخت و تولید، نصب ، آموزش ، تحقیق و غیره درخواست تشخیص صلاحیت نمایند.
ماده ۵
برای صدور پروانه اشتغال علاوه بر دارا بودن مدرک تحصیلی و در صورت لزوم گواهی قبول در آزمونهای مربوط، گواهی اشتغال به کارآموزی و یا سابقه کار حرفه ای در رشته های تخصصی و فنی مربوط بعد از اخذ مدرک بشرح زیر ضروری است :
الف – دارندگان مدرک علمی دکتری با حداقل (۱) سال سابقه کار مرتبط.
ب – دارندگان مدرک کارشناسی ارشد با حداقل (۲) سال سابقه کار مرتبط.
پ – دارندگان مدرک کارشناسی با حداقل (۳) سال سابقه کارمرتبط.
ماده ۶
گواهی اشتغال به کار و تجربه عملی و سابقه کارمتقاضی در صورتی معتبر شناخته خواهد شدکه توسط واحدهای فنی وزارتخانه ها یا سازمانهای دولتی یا وابسته به دولت ، شخصیتهای حقوقی شاغل در رشته های موضوع قانون که دارای پروانه اشتغال شخص حقوقی می باشند و یا توسط دو نفر از مهندسان با بیش از ده سال سابقه کار و دارای پروانه اشتغال و یا توسط سازمان استان تایید و صادر شده باشد۰ در گواهی اشتغال مذکور موارد زیر باید درج شود:
الف – نام ، محل و مشخصات پروژه هائی که متقضای در آن اشتغال داشته است.
ب – مدت اشتغال متقاضی با ذکر تاریخ شروع وخاتمه کار
پ – نام و مشخصات رشته تحصیلی متقضای ۰
ت – نام ، مشخصات ، سمت و یا شماره پروانه اشتغال شخص حقیقی یا حقوقی صادر کننده گواهی.
ماده ۷
متقاضی پروانه اشتغال لازم است تقاضای کتبی خود را طبق فرم مخصوصی که توسط وزارت صنایع و معادن تهیه شده وحاوی نکات ضروری می باشد که متقاضی باید تعهد و رعایت نماید،تکمیل نموده و همراه مدارک زیر تسلیم نمایدک
الف – تصویر مصدق مدرک تحصیلی با قید رشته و درجه علمی آن که به تاید مراجع ذیصلاح رسیده باشد، به کیفیتی که اطمینان به صحت آن برای مرجع صادر کننده پروانه اشتغال محرز شود.
ب – گواهی اشتغال به کار به ترتیبی که در ماده (۶) این آئین نامه مقرر شده است.
پ – گواهی قبولی در آزمون در صورت لزوم ۰
ت – مدارک عضویت در سازمان استان مربوط۰
ث – مدارک هویت به ترتیبی که در فرم تقاضای پروانه اشتغال تعیین ومقرر شده است.
ج – سایر مدارکی که ارائه آنها به موجب این آئین نامه ویا قوانین حاکم بر صدور اینگونه مدارک الزامی باشد.
ماده ۸
وزارت صنایع ومعادن پس از بررسی تقاضای پروانه اشتغال ومدارک ضمیمه آن ، در صورت کامل بودن آنها حداکثر ظرف یک ماه از تاریخ وصول ، پروانه اشتغال مورد درخواست را صادر خواهد نمود ودر صورت کافی نبودن مدارک ، مراتب را ظرف (۱۵) روزبا ذکر نواقص به طور کتبی به متقاضی اعلام خواهد نمود.
ماده ۹
اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال در رشته و تخصصی که تشخیص صلاحیت شده اند و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاترهستند به طور فردی یا به طور مشترک با مسئولیت مشترک می توانند اقدام به تاسیس دفتر مهندسی نمایند.
دفاتر مهندسی ، قائم به شخص یا اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال می باشند و امتیاز آنها قابل واگذاری نیست ۰ اشخاص مذکور موظف به نگهداری دفاتر قانونی براساس مفاد قانون مالیاتهای مستقیم می باشند۰ دفاتر مهندسی مذکور می توانند با توجه به حدود صلاحیت افراد دارنده پروانه اشتغال که عضو دفتر می باشند از وزارت صنایع ومعادن درخواست صلاحیت نمایند.
ماده ۱۰
اشخاص حقوقی با دارا بودن شرایط و ارائه مدارک بشرح زیر می توانند در یک یا چند رسته ، مشروط بر اینکه حداقل دو از مدیران آن دارای پروانه اشتغال و مدارک تحصیلی کارشناسی و بالاتر باشند، تقاضای صدور پروانه اشتغال شخص حقوقی نمایند:
الف – تصویر پروانه اشتغال اشخاص حقیقی فوق الذکر
ب – یک نسخه فتوکپی اساسنامه و روزنامه رسمی حاوی آگهی تاسیس و آخرین تغییرات و یک نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی و مدارک مربوط به ثبت آن در مورد انتخاب مدیر یا مدیران وکسانی که دارای حق امضاء می باشند.
پ – تصویر کارت کد اقتصادی متقاضی ۰
ت – ارائه مدارک عضویت در نظام مهندسی استان ۰
ث – سایر مدارکی که ارائه آنها به موجب این آیین نامه و یا قوانین حاکم بر صدور اینگونه مدارک الزامی باشد.
تبصره – تغییرات اساسنامه یا ترکیب مدیران باید ظرف حداکثر یک ماه به مرجع صادر کننده پروانه اشتغال اطلاع داده شود و در صورتی که تغییرات مذکور به موقع اطلاع داده نشود و یامدیرانی که دارای پروانه اشتغال شخص حقیقی می باشند از مدیریت شخص حقوقی خارج شوند، وزارت صنایع ومعادن می تواند حسب مورد پروانه اشتغال مدیران یاشخصیت حقوقی یا هر دو را برای مدت معینی لغو نماید.
ب – حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال
ماده ۱۱
پروانه اشتغال در چهر درجه ، پایه (۳) ، پایه (۱) وپایه ارشد صادر می شود، جهت ارتقا از پایه سه به دو داشتن (۴) سال از پایه دو به یک داشتن پنج سال و از پایه یک به ارشد داشتن ۶ سال کار حرفه ای در پایه قبلی و در صورت لزوم موفقیت در آزمون مربوط ضروری است.
رتبه بندی و صدور پروانه اشتغال توسط وزارت صنایع و معادن و براساس امتیازبندی مندرج در جدول های زیر صورت می گیرد:
جدول (۱): امتیازها برای تعیین رتبه دارندگان پروانه اشتغال
ردیف شرح امتیاز
1 مدرک تحصیلی :
الف – کارشناسی ۲۰
ب – کارشناسی ارشد ۲۲
ج – دکتری ۲۵
2 ارتباط رشته تحصیلی به رسته فعالیت ۰ تا۲۵
3 سابقه کار برای هر سال ۰ تا۲
(حداکثر۴۰ امتیاز)
4 آزمون ۰ تا۲۰
5 امتیازهای ویژه (خدمات برجسته ) ۰ تا۱۰

جدول (۲): رتبه بندی دارندگان پروانه اشتغال
رتبه ارشد پایه ۱ پایه ۲ پایه ۳
حداقل امتیاز بدون آزمون ۸۵ ۷۰ ۵۵ ۳۵
حداقل امتیاز با آزمون ۱۰۰ ۸۵ ۶۵ ۴۵
تبصره ۱ – برای صدور پروانه اشتغال پایه ارشد علاوه بر کسب حد نصاب امتیازهای لازم ، تایید شورای مرکزی نیز ضروری است.
تبصره ۲ – روش تعیین امتیازها طبق دستورالعملی خواهد که ظرف (۶) ماه پس از تصویب این آئین نامه توسط وزارت صنایع ومعادن تهیه خواهد شد.
تبصره ۳ – وزارت صنایع ومعادن موظف است با توجه به تعداد متقاضیان هر درجه رعایت تناسب مورد نیاز جامعه به آن به طور مستمر در فواصل زمانی معین نسبت به برگزاری آزمونهای مربوط اقدام نماید.
تبصره ۴ – تعیین صلاحیت و ظرفیت اشخاص حقوق که به وسیله سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تشخیص صلاحیت و تعیین ظرفیت شده یا می شوند مطابق دستورالعملی خواهد بود که به طور مشترک توسط وزارت صنایع ومعادن و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور تهیه و ابلاغ خواهد شد.
ماده ۱۲
حداقل صلاحیت فنی دارندگان پروانه اشتغال برای امضاء و تایید نقشه ها وگزارشها و اسناد تعهدآور موضوع ماده (۳) این آئین نامه شرح زیر تعیین می شود:
الف – برای طرحهای اکتشافی و گزارش پایان عملیات اکتشاف برای کانسارهای درجه یک ، درجه دو، درجه سه و درجه چهاربه ترتیب دارندگان پروانه اشتغال پایه ارشد، پایه یک ، پایه دو و پایه سه در رسته پی جوی و اکتشاف.
ب – برای طرحهای بهره برداری معادن درجه یک ، درجه دو، درجه سه و درجه چهار به ترتیب دارندگان پایه ارشد، پایه یک ، پایه دووپایه سه در رسته استخراج معدن.
پ – برای طرحهای مربوط به واحدهای کانه آرائی یا فرآوری درجه یک ، درجه دو، درجه سه و درجه چهار، به ترتب دارندگان پایه ارشد، پایه یک ، پایه دو و پایه سه در رسته کانه آرائی و فرآوری.
ت – برای طرحهای مربوط به واحدهای متالوژی استخراجی درجه یک ، درجه دو، درجه سه و درجه چهار، به ترتیب دارندگان پروانه اشتغال پایه ارشد، پایه یک ، پایه دو و پایه سه در رسته متالوژی استخراجی.
تبصره ۱ – درجه بندی کانسارها ومعادن و واحدهای کانه آرائی و فرآوری و متالوژی استخراجی برای اولین بار به موجب دستورالعملی خواهد بود که توسط وزارت صنایع ومعادن ظرف شش ماه پس ازتصویب این آئین نامه تهیه و ابلاغ می شود۰ اصلاحات بعدی به پیشنهاد سازمان و تصویب وزارت صنایع ومعادن انجام می شود.
تبصره ۲ – دستورالعمل رتبه بندی موضوع ماده (۱۱) و ظرفیت اشتغال در کلیه فعالیتهای موضوع قانون توسط سازمان تدوین شده و به طور ادواری مورد بازنگری قرار می گیرد و پس از تصویب وزارت صنایع و معادن ابلاغ می شود.
تبصره ۳ – مسئولان فنی عملیات موضوع ماده (۶۵) آئین نامه اجرائی قانون معادن و همچنین ناظرانی که از طرف وزارت صنایع ومعادن بر اساس ماده (۶۹) آئین نامه مذکور تعیین می شوند، باید صلاحیتهای فنی موضوع این ماده را دارا باشند.
ماده ۱۳
ظرفیت اشتغال دارندگان پروانه اشتغال در رسته های مختلف به پیشنهاد سازمان و تصویب وزارت صنایع ومعادن تعیین می شود.
تبصره – دارندگان پروانه اشتغال و کلیه مراجع صادر کننده پروانه فعالیتهای معدنی و سایر مجوزهای مربوط موظفند حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال مندرج در پروانه اشتغال را رعایت نمایند.
ماده ۱۴
حدود صلاحیت دارندگان پروانه اشتغال اشخاص حقوقی در رشته و تخصص مورد تقاضا از طریق بررسی و ارزیابی سوابق شخص حقوقی طبق دستورالعمل صادر شده توسط وزارت صنایع و معادن صورت خواهد گرفت.
ماده ۱۵
در مورد سازمانها و شرکتهای دولتی و وابسته به دولت ، موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی ، مشروط بر اینکه تشکیلات سازمانی آنها به تصویب مراجع صلاحیت دار رسیده ومسئول واحدفنی آنها دارای پروانه اشتغال شخص حقیقی باشد با ارائه مدارک و مجوزها ومصوبات مراجع صلاحیت دار، برای هر یک ازواحدهای سازمانی فنی تابع آنها به ترتیب مقرر در این آئین نامه پروانه اشتغال شخص حقوقی صادر خواهد شد.
تبصره – بخشهای ستادی وزارت صنایع ومعادن در مرکز استانها که به طور قانونی وظیفه تایید طرحها و صدور پروانه عملیات معدنی ونظارت را عهده دار هستند، از شمول این ماده مستثناهستند.
ماده ۱۶
مسئولیت صحت طراحی ، اجرا، نظارت و نظایر آن در مورد اشخاص حقوقی به عهده مدیرعامل یا رئیس موسسه و در مورد اشخاص موضوع ماده (۱۵) این آئین نامه به عهده مسئولان واحدهای فنی مربوط ک دارای پروانه اشتغال حقیقی بوده و به امضای آنهارسیده است خواهد بود و این مسئولیت قائم به شخص امضاء کننده بوده وبا تغییر سمت وی ساقط نخواهد شد۰ همچنین امضای وی رافع مسئولیت مهندس طراح ، مسئول فنی عملیات و ناظر که در رشته مربوط امضاء یا تعهد نظارت کرده اند، نخواهد ود.
ماده ۱۷
با توجه به اصلاحیه تبصره (۱) ماده (۲) قانون نظام صنفی مصوب ۱۳۶۸ – پاسخ به استعلامات مراجع ذیصلاح در خصوص اشخاص حقوقی که ارائه خدمت و فعالیت آنها مستلزم داشتن پروانه اشتغال می باشد و همچنین پاسخگوئی به مسایل صنفی آنها با سازمان استان است که وفق دستورالعمل وزارت صنایع ومعادن عمل خواهد نمود.
ماده ۱۸
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی غیر ایرانی دارای پروانه کار معتبر از وزارت کار و امور اجتماعی جهت انجام خدمات موضوع قانون ضمن رعایت سایر قوانین و مقررات مربوط و احراز کلیه شرایط مقرر در مورد اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی باید پروانه اشتغال موقت از وزارت صنایع ومعادن دریافت دارند۰ در پروانه اشتغال موقت مدت اعتبار، صلاحیت متقاضی و سایر شرایط حسب مورد باید درج شود.
ماده ۱۹
امضای اشخاص حقیقی و حقوقی ذیل نقشه هاواسنادتعهدآور همراه با مهری خواهد بود که در آن نام کامل شماره پروانه اشتغال و مشاره عضویت سازمان استان درج شده باشد.
ماده ۲۰
برای متقاضیانی که در بیش از یک رسته دارای شرایط اخذ پروانه اشتغال می باشند یا در آینده صلاحیت جدید کسب نمایند فقط یک پروانه اشتغال صادر می شود و در پروانه اشتغال مذکور رسته ها و تخصیص هائی که دارنده پروانه اشتغال در آن تعیین صلاحیت شده است با قید تاریخ احراز و ظرفیت اشتغال آنها درج خواهد شد.
ماده ۲۱
وزارت صنایع و معادن می تواند بر مبنای پیشنهاد سازمان در موردتمام یابعضی از رشته ها و تخصص ها صدور یا تجدیدیا تمدید پروانه و همچنین ارتقای پایه را موکول به گذراندن آزمونهای عمومی و تخصصی نماید.
ماده ۲۲
پروانه اشتغال برای مدت سه سال در سراسر کشور در رشته و تخصص تعیین شده معتبر است ۰ وزارت صنایع معادن مکلف است در صورت درخواست متقاضی و دارا بودن شرایط لازم ظرف یکماه نسبت به تجدید یا تمدید پروانه اشتغال اقدام و در صورت رد تقاضا یا وجود نواقص مراتب را به طور کتبی با ذکر دلایل به متقاضی اعلام نماید۰ تاریخ تجدید یا تمدید پروانه اشتغال باید درمحل مخصوصی از متن پروانه اشتغال درج شود.
تبصره ۱ – در صورتی که اعتبار یک یا بعضی از مدارک لازم جهت صدور یا تجدید یا تمدید پروانه اشتغال محدود به مدت معینی کمتر از (۳) سال باشد، در این صورت مدت اعتبار پروانه اشتغال با توجه به محدودیتهای زمانی مدارک مذکور تعیین و درج خواهد شد.
تبصره ۲ – در صورتی که دارنده پروانه اشتغال بخواهد در خارج از محدوده استانی که در سازمان استان آن عضو است از پروانه اشتغال خود استفاده نماید، مکلف است مراتب را به طور کتبی به اطلاع سازمان استان هر دو استان برساند.
ماده ۲۳
در موارد زیر پروانه اشتغال حسب مورد فاقد اعتبار شناخته شده و یا اعتبار آن معلق یا اساسا” ابطال خواهد شد:
الف – فوت دارنده پروانه اشتغال ۰
ب – حجر دارنده پروانه اشتغال تا زمانی که رفع حجر نشده باشد
پ – عدم تمدید یا تجدید ظرف دوم ماه از تاریخ انقضای مهلت ۰
ت – محکومیت قطعی دارنده پروانه اشتغال به مجازاتی که کیفر تبعی آن محرومیت از حقوق اجتماعی باشد تا انقضای مدت محرومیت از حقوق اجتماعی.
ث – در صورتی که دارنده پروانه اشتغال به موجب رای قطعی شورای انتظامی استان یا شورای انتظامی نظام مهندسی محکوم به محرومیت از کار شود، در مدت محرومیت از کار.
ج – لغو عضویت از سازمان استان یا اخراج از آن ۰
ج – انحلال یا فقدان شرایط لازم در خصوص اشخاص حقوقی ۰
تبصره – دارنده پروانه اشتغال در مدتی که پروانه اشتغال او فاقد اعتبار شده یا اعتبار آن معلق شده است ، حق استفاده از پروانه اشتغال را جز برای ادامه کارها و مسئولیتهائی که ازقبل از آن عهده دار بوده است و آن هم مشروط به رعایت مقررات و رفع تخلفات موجود، نخواهد داشت.
ماده ۲۴
چنانچه پروانه اشتغال مفقود شود،صاحب پروانه اشتغال می تواند تقاضای صدور المثنی نماید و مرجع صادر کننده موظف خواهد بود پس از مدت سه ماه از تاریخ تقاضا در صورتی که یابنده آن را به مرجع مذکور ارسال ننموده باشد، نسبت به صدور المثنی اقدام نماید.
ماده ۲۵
با توجه به ماده (۱۲۸۷) قانون مدنی پروانه اشتغال یک سند رسمی دولتی است و کلیه آثار و تبعات اسناد رسمی را دارا است.

فصل سوم : پروانه اشتغال در مقطع کاردانی
ماده ۲۶
برای دارندگان مدرک تحصیلی کاردانی فنی در صورت قبول شدن در آزمون علمی و عملی مربوط در یکی از رشته های موضوع قانون حسب مورد پروانه اشتغال در سه درجه ، پایه (۳) ، وپایه (۲) و پایه (۱) ، بشرح زیر صادر می شود:
برای دارندگان مدرک کاردانی فنی در یکی از رشته های موضوع قانون با داشتن (۵) سال سابقه کار و تجربه مفید پس از دریافت مدرک کاردانی در رشته مربوط پروانه اشتغال به کار کاردانی پایه (۳) صادر می شود.
جهت ارتقا از هر پایه به پایه دیگر (۵) سال کار و موفقیت در آزمون مربوط ضروری است.
تبصره – سابقه و تجربه حسب گواهی ها ومدارک مندرج در ماده (۶) این آئین نامه و سایر مستندات مورد قبول وزارت صنایع ومعادن احراز می شود.
ماده ۲۷
متقاضی پروانه اشتغال لازم است تقاضای کتبی خود را طبق فرم مخصوصی که توسط وزارت صنایع ومعادن تهیه شده و حاوی نکات ضروری می باشد که متقاضی باید تعهد و رعایت نماید، تکمیل نموده و همراه مدارک زیر تسلیم نماید:
الف – تصویر مصدق مدرک تحصیلی کاردانی با قید رشته و گرایش آن که به تایید مراجع ذیصلاح رسیده باشد، به کیفیتی که اطمینان به صحت آن برای مرجع صادر کننده پروانه اشتغال محرز شود.
ب – گواهی سابقه وتجربه مفید بشرح مذکور درماده (۶) این آئین نامه.
پ – ارائه مدرک قبولی در آزمون علمی و عملی ۰
ت – مدارک عضویت در تشکل حرفه ای موضوع ماده (۲۸) قانون ، در صورت تاسیس تشکیلات مذکور.
ث – ارائه مدرک هویت به ترتیبی که در فرم تقاضا قیدشده است.
ج – سایر مدارکی که ارایه آنها به موجب قوانین ومقررات مصوب ضروری است.
ماده ۲۸
نحوه برگزاری آزمون و سئوالات تخصصی در سراسر کشور یکسان می باشد.
سئوالات به صورت کتبی به وسیله وزارت صنایع و معادن تهیه ودر اختیار سازمان صنایع ومعادن استانها قرار می گیرد تا با نظارت مستقیم و همکاری سازمان استان آزمون برگزار شود۰ تصحیح اوراق و اعلام اسامی پذیرفته شدگان با سازمان صنایع و معادن استانها می باشد.
پس از تاسیس تشکیلات حرفه ای در برگزاری آزمونها از همکاری تشکیلات مذور استفاده خواهد شد.
ماده ۲۹
حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال دارندگان پروانه اشتغال در مقطع کاردانی حسب دستورالعملی خواهد بود که برای اولین بار به صورت آزمایشی توسط وزارت صنایع و معادن ظرف شش ماه پس از تصویب این آئین نامه تهیه و ابلاغ خواهد شد.
تبصره – حدود صلاحیت و ظرفیت اشتغال به طور ادواری توسط سازمان مورد بازنگری قرار گرفته و پس از تصویب وزارت صنایع و معادن ابلاغ می گردد.

ماده ۳۰
مدت اعتبار پروانه اشتغال به کار کاردانی (۳) سال است و در انقضای مدت در صورت درخواست متقضای و وجود شرایط لازم قابل تمدید است.
ماده ۳۱
کلیه امور مربوط به پروانه اشتغال اعم از فقدان اعتبار، یا معلق شدن اعتبار و سایر موارد تابع فصل دوم این آئین نامه خواهد بود.
ماده ۳۲
مرجع و نحوه رسیدگی به تخلفات حرفه ای و انضباطی دارندگان پروانه اشتغال به کار کاردانها مانند دارندگان پروانه اشتغال به کار کارشناسان و بالاتر است ، ولی پس از تاسیس تشکیلات حرفه ای مربوط، شورای انتظامی استان ومرجع تجدیدنظر با همکاری و هماهنگی تشکیلات مذکور اقدام خواهند کرد و موارد خاصی که درمورد این گروه باید مورد توجه مراجع رسیدگی کننده قرار گیرد و یا باید از آن استثنا شود با توجه به پیشنهادهای تشکیلات حرفه ای مربوط طی دستورالعملی به وسیله وزارت صنایع ومعادن به شورای انتظامی استان ومرجع تجدیدنظر اببلاغ خواهد شد.

فصل چهارم : نظارت وکنترل
ماده ۳۳
مسئولیت نظارت عالی بر اجرای اصول فنی فعالیتهای معدنی شامل اطلاعات ، ضوابط و دستورالعمل هائی که رعایت آنها در طراحی ، محاسبه و اجرای عملیات معدنی اعم از اکتشاف ، تجهیز، بهره برداری از معدن و واحدهای فرآوری ومتالوژی استخراجی ضروری است ، بر عهده وزارت صنایع ومعادن است ۰ وزارت مذکور با انتشار اعلامیه و اطلاعیه ، آگاهی های لازم را به افراد جامعه خواهد داد.
ماده ۳۴
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی و سازمانها و دستگاه های دولتی و غیر دولتی می توانند در هر موردیکه با تخلف مواجه شده یا احتمال تخلف از اصول فنی فعالیتهای معدنی می دهند۰ شکایت یا اطلاعات خود را به وزارت صنایع و معادن و یا سازمان صنایع و معادن استانها ارسال یا تسلیم نمایند.
ماه ۳۵
وزارت صنایع ومعادن و یا سازمانهای صنایع ومعادن استان ، شکایات دریافت شده را رسیدگی می نمایند و در صورت احراز تخلف از مقررات مذکور در مواد (۳۱) و (۳۲) قانون و مواد مندرج در این آئین نامه ، با ذکر دلایل ، مستندات و کسب نظرات مراجع ذیربط، دستور اصلاح و یا جلوگیری از ادامه کار را صادر و به دارنده پروانه عملیات معدنی ومهندس مسئول فنی ذیربط ابلاغ می نماید وبه منظور اجرای آن ، دارندگان پروانه عملیات معدنی موظفند حسب مورد اطلاعات و نقشه های فنی لازم را در اختیار وزارت صنایع ومعادن قرار دهند.
ماده ۳۶
به منظور مطالعات و تحقیقات مورد نیاز برای توسعه نظام مهندسی و اصلاح سیستم کنترل در فعالتیهای معدنی وگسترش آن در سطح کشور، متناسب با امکانات ومقتضیات محلی وارتقای کیفی فعالیتهای معدنی از طریق پیشنهاد اصلاح قوانین ، تدوین آئین نامه های قانونی ، اصلاح روشها و ساختار اداری و اجرائی و تدوین برنامه های آموزشی در سطوح مختلف شورائی مرکب از (۷) نفرعضوتحت عنوان شورای توسعه نظام مهندسی وکنترل فعالتیهای معدنی دروزارت صنایع ومعدن تشکیل می شود۰ اعضاء و رئیس شورای مزبور توسط وزیر صنایع و معادن انتخاب ودبیرخانه شورای مذکور در وزارت صنایع و معادن تشکیل می شود.

فصل پنجم : سازمان استان
الف – کلیات :
ماده ۳۷
برای تشکیل سازمان استان وجود حداقل (۲۰) نفرداوطلب عضویت از بین مهندسان کارشناسان رشته های اصلی مقیم حوزه آن استان که واجد شرایط مقرر در ماده (۶) قانون وتبصره های آن باشند ضروری است.
تبصره – عضویت اشخاص حقوقی شاغل به کار مهندسی یا کارشناسی در رشته های صالی و اشخاص حقیقی در رشته های مرتبط در سازمان استان به شرط داشتن شرایط قانونی بلامانع است ، ولی در مجامع عمومی فقط اشخاص حقیقی عضو حق رای دارند.
ماده ۳۸
عضویت در سازمان استان مستلزم احراز شرایط و انجام ترتیبات زیر است :
الف – دارا بودن مدرک کارشناسی یا بالاتر در یکی از رشته های اصلی یا رشته های مرتبط.
ب – تولید در آن استان و یا حداقل شش ماه اقامت ممتد قبل از تسلیم درخواست عضویت ، در حوزه استان ، به طوری که فعالیت حرفه ای وی در آن استان متمرکز بوده و اقامت غالب وی در آن استان باشد.
پ – نداشتن محکومیت قطعی به محرومیت از اشتغال به کار در هنگام تقاضای عضویت.
ت – دادن تعهد نسبت به انجام وظایفی که از طریق سازمان استان یا شورای مرکزی تصویب و ابلاغ شده یا می شود، در چهارچوب اهداف قانون و آیین نامه اجرائی آن.
ث – پرداخت ورودیه و حق عضویت سالانه طبق تعرفه های مصوب مربوط.
ج – تنظیم و تسلیم تقاضای عضویت سالانه طبق تعرفه های مصوب مربوط.
ج – تنظیم و تسلیم تقاضای عضویت ، طبق فرم مخصوصی که در اختیار متقاضیان عضویت قرار خواهد گرفت همراه با مدارک مقرر در قرم مذکور.

ماده ۳۹
متقاضی عضویت در سازمان استان تقاضای خود را به دبیرخانه به سازمان استان تسلیم خواهند نمود۰ مرجع مذکور مکلف است حداکثر ظرف (۱۵) روز به تقاضای واصل شده رسیدگی نماید ودر صورتی که متقضای را واجد کلیه شرایط تشخیص دهد، نسبت به صدور وتسسلیم کارت عضویت او اقدام و جنانجه تقاضا را ناقص و یا متقاضی را فاقد شرایط کافی تشخیص دهد، نظر خود را در مورد نقص یا رد تقاضا به طور صریح وکتبی به متقاضی ابلاغ نماید.
تبصره – تا قبل از تشکیل سازمان استان تقاضاهای عضویت به سازمان صنایع و معادن استان تسلیم می شود ۰ سازمان صنایع و معادن استان ، کارت عضویت موقت با حداکثر مدت اعتبار یک سال صادر خواهد کرد.
ماده ۴۰
عضویت در سازمان استان تحت شرایط ذیل لغو می شود ودر هر زمانی که موانع لغو عضویت برطرف شود، بنا به تقاضای متقاضی عضویت وی تجدیدو ادامه خواهد یافت :
الف – نقل مکان به استان دیگر۰
ب – استعفا از عضویت سازمان استان ۰
پ – سلب هر یک از شرایط عضویت موضوع ماده (۳۸) این آئین نامه ۰
ت – اخراج از سازمان ۰
تبصره – لغو عضویت در سازمان استان موجب لغو عضویت در کلیه نهادهای وابسته به آن نیز خواهد شد، ولی برقراری مجدد عضویت ، لزوما” موجب برقراری مجدد عضویت در نهادهای مذکور نخواهد شد و مستلزم تجدید انتخاب یا صدور حکم مجدد خواهد بود.
ماده ۴۱
شخص حقیقی یا حقوقی نمی تواند درآن واحد عضویت بیش از یک سازمان استان را دارا باشد و در مواقعی که اقامتگاه شخص از یک استان به استان دیگر تغییر می کند، کارت عضویت قبلی سازمان استان جدید پس از موافقت سازمان استان وتحقق (۶) ماه اقامت در استان جدید صادرو کارت عضویت قبلی باطل و همراه با مدارک مربوط به سازمان استان محل صدور آن فرستاده می شود۰ در فاصله شش ماه مذکور کارت عضویت سازمان استان قبلی به اعتبار خود باقی است ۰ همچنین سازمان استان قبلی موظف است حسب درخواست سازمان استان جدید رونوشتی از پرونده و سوابق عضو انتقالی برای سازمان استان جدید ارسال دارد.
ماده ۴۲
در استانهائی که به واسطه کافی نبودن تعدادداوطلبان واجد شرایط، سازمان استان تشکیل نشده است ، داوطلبان حوزه آن استان می توانند به عضویت سازمان استان مجاور، که به پیشنهاد سازمان و تایید وزیر صنایع ومعادن تعیین می شود، پذیرفته شوند۰ در این قبیل موارد وظایف مربوط به استان مذکور نیز توسط سازمان استان مجاور که بشرح فوق تعیین شده انجام خواهد شد۰ هر گاه تعداد این افراد به حد نصاب رسید، سازمان صنایع ومعادن استان مربوط اقدام به برگزاری اولین دوره انتخابات هیات مدیره و تشکیل سازمان استان اقدام خواهد کرد.
تبصره – تا زمان تشکیل سازمان ، انتخاب استان مجاور به طور مستقیم توسط وزیر صنایع ومعادن انجام می شود.
ماده ۴۳
به منظور تشکیل سازمان در استان وفق قانون ، اولین دوره برگزاری انتخابات در سازمان استان به وسیله وزارت صنایع و معادن انجام خواهد شد.
ماده ۴۴
سازمان استان می تواند در شهرهای مختلف استان دفاتر نمایندگی دایر وانجام تمام یا بخشی از وظایف مستمر خود را در حوزه مربوط به آن دفاتر محول نماید.
ب – مجمع عمومی
ماده ۴۵
مجمع عمومی سازمان استان از اجتماع تمامی اشخاص حقیقی و عضو دارای حق رای سازمان استان که منحصر به دارندگان مدرک تحصیلی در رشته های اصلی حرفه های مهندسی معدن و رشته های مرتبط است ، تشکیل می شود.
ماده ۴۶
جلسات مجمع عمومی به طور عادی سالی یک بار و به طور فوق العاده به تعداد دفعاتی که در اجلاس عادی مجمع عمومی تعیین می شود، به دعوت هیات مدیره تشکیل می شود.
تبصره ۱ – در مواردی که وزارت صنایع و معادن ، بازرس ویاحداقل سی درصداعضای سازمان استان ، تشکیل مجمع عمومی را درخواست نمایند هیات مدیره موظف است مجمع عمومی فوق العاده را دعوت به تشکیل نماید.
تبصره ۲ – هیات مدیره ملزم به دعوت کتبی از نماینده وزیر صنایع ومعادن جهت شرکت در جلسات مجمع عمومی است و جلسات یادشده با رعایت سایر شرایط مشروط به انجام دعوت مذکور، رسمیت خواهد یافت.
تبصره ۳ – نمایندگان اشخاص حقوقی عضو سازمان استان می توانند به عنوان ناظر در جلسات مجمع عمومی حضور یابند.
ماده ۴۷
دعوت به تشکیل جلسات مجمع عمومی باید حداقل بیست روز قبل از تشکیل جلسه از طریق دو نوبت آگهی در روزنامه کثیر الانتشار و در صورت لزوم از طریق دعوتنامه و یا به وسیله رسانه های گروهی و جمعی دیگر به اطلاع اعضاء برسد۰ در آگهی دعوت نامه و یا اطلاعیه های مزبور بای روز و ساعت ومحل تشکیل و دستور جلسه قید شود.
ماده ۴۸
جلسات مجمع عمومی عادی با حضور نصف به علاوه یک اعضای دارای حق رای رسمیت می یابد۰ در صورت عدم حصور حد نصاب مذکور، هیات مدیره موظف است به فاصله یک ماه از تاریخ تشکیل اولین جلسه برای بار دوم از اعضاء دعوت به عمل آورد و جلسه دوم با هر تعداد از اعضای دارای حق رای که حضور یابند، رسمیت خواهد یافت ۰ جلسات مجمع عمومی فوق العاده با حضور حداقل دو سوم اعضاء رسمیت دارد و در صورت عدم حصول حد نصاب ، مراتب در اولین جلسه مجمع عمومی عادی بعد مورد بحث واقع می شود۰ تصمیمات جلسات عمومی عادی یا فوق العاه با اکثریت نصف به علاوه یک آرای حاضر در جلسه معتبر می باشد.
ماده ۴۹
برای انتخاب اعضا یهیات مدیره ، اجتماع در محل واحد واحراز حد نصاب تشکیل جلسات ضورری نیست و انتخابات از طریق مراجعه مستقیم اعضای سازمان استان به صندوق های رای گیری بارای مخفی و با رعایت مواد آتی انجام می شود و در این مورد هر عضوفقط حق یک رای داشته و مجاز به دادن رای به نمایندگی غیر نمی باشد.
تبصره ۱ – رای مخفی بر روی ورقه ای که به همین منظور توسط وزارت صنایع و معادن برای همه استانها و به صورت یکنواخت تهیه و ارائه می گردد، نوشته می شود.
تبصره ۲ – اولین دوره انتخابات هیات مدیره سازمانهای استان توسط وزارت صنایع و معادن برگزار می شود.
ماده ۵۰
مجمع عمومی توسط هیات رئیسه ای مرکب از رئیس ، یک منشی و دو ناظر که از بین اعضای حاضر در مجمع عمومی با اکثریت نسبی انتخاب خواهند شد، اداره می شود.
از مذاکرات و تصمیمات مجمع عمومی ، صورت جلسه ای توسط منشی تدوین و پس از امضای هیات رئیسه مجمع عمومی یک نسخه آن به دبیر خانه سازمان استان و یک نسخه به سازمان صنایع و معادن استان ارسال می شود.
ماده ۵۱
وظایف و اختیارات مجمع عمومی اعم از اینکه به طور عای یا فوق العاه تشکیل شده باشد، به شرح زیر است :
الف – شنیدن گزارش عملکرد سالانه هیات مدیره و اعلام نظرنسبت به آن.
ب – بررسی و تصویب نهائی ترازنامه سالانه سازمان استان و بودجه پیشنهادی هیات مدیره در چارچوب سیاستهای کلان سازمان.
پ – تصویب ورودیه و حق عضویت سالانه اعضاء و سایر منابع درآمد برای سازمان استان براساس پیشنهاد هیات مدیره و در چارچوب خط مشی تعیین شده توسط هیات عمومی.
ت – انتخاب بازرسان
ث – اتخاذ تصمیم در مورد پرداخت حق الزحمه اعضای هیات مدیره بازرسان و اعضای شورای انتظامی استان.
ج – تعیین روزنامه کثیرالانتشار برای اطلاعیه های سازمان استان ۰
چ – شنیدن گزارش فعالیتهای حرفه ای ، علمی و فرهنگی و تصویب پیشنهادی مربوط به آن.
ح – تقدیر وتشویق و اعطای جوایز به فعالیتهای ارزنده انجام شده در سطح استان توسط اعضاء و موسسات و نظایر آن.
خ – بررسی ونظرخواهی در مورد موضوعات حرفه ای و مهندسی ۰
د – تعیین حداکثر دفعاتی که نیاز به تشکیل مجمع عمومی عادی به طور فوق العاده در طول هر سال خواهد بود در اولین جلسه مجمع عمومی عادی سالانه.
ذ – بررسی و اتخاذ تصمیم نسبت به سایر اموری که طبق قوانین و آئین نامه های مربوط به عهده سازمان استان و در صلاحیت مجمع عمومی می باشد.
پ – هیات مدیره
ماده ۵۲
هر سازمان استان دارای هیات مدیره ای می باشد که از بین اعضای داوطلب در رشته های اصلی برای یک دوره سه ساله انتخاب می شوند و انتخاب مجدد اعضای هیات مدیره بلامانع است.
ماده ۵۳
داوطلبان عضویت ر هیات مدیره سازمان استان علاوه بر دارا بودن شرایط مندرج در ماده (۱۱) قانون باید از پنج سال قبل از تاریخ اعلام داوطلبی ، فاقد محکومیت انتظامی از درجه (۳) یا بالاتر موضوع ماه (۸۲) این آئین نامه باشند.
ماده ۵۴
تعداد اعضای اصلی هیات مدیره سازمان استان (۵) نفر شامل دو نفر مهندس معدن ، یک نفر زمین شناس ، یک نفر نقشه بردار و یک نفر مهندس متالوژی با گرایش استخراجی وتعداداعضای علی البدل دو نفر اشمل یک نفر مهندس معدن و یک نفر زمین شناس می باشد.
تبصره – چنانچه در یکی از رشته های اصلی به غیر از رشته مهندسی معدن به تعداد کافی داوطلب واجد شرایط وجود نداشته باشد، یک نفر از سایررشته های اصلی که حائز بالاترین رای باشد، انتخاب خواهد شد.
ماده ۵۵
برای انجام انتخابات هیات مدیره ، هیات اجرائی انتخاباتی مرکب از (۳) یا (۵) نفر عضو سازمان استان تشکیل می شود۰ تعداد اعضای هیات اجرائی انتخابات برای استانهائی که تا (۱۰۰) عضو دارند (۳) نفر خواهد بود.
هیات مذکور با نظارت وزارت صنایع معادن که به عنوان دستگاه نظارتی عمل می نماید، وظیفه برگزاری انتخابات را برعهده خواهد داشت.
به منظور تعیین اعضای هیات اجرائی انتخابات ، سازمان صنایع و معادن استان به تعداد دو برابر مورد نیاز از اعضای سازمان استان را انتخاب می نماید و آنها از بین خود نصف اعضاء را با اکثریت آراء به عنوان هیات اجرائی انتخابات تعیین و به سازمان صنایع و معادن استان اعلام می نمایند.
هیات اجرائی انتخابات باید چهارماه قبل از اتمام هر دوره هیات مدیره انتخاب وتشکیل شود.
ماده ۵۶
اعضای هیات اجرائی انتخابات در اولین جلسه ، ازبین خود یک رئیس یک نایب رئیس و یک منشی انتخاب خواهند کرد و جلسات آن با حضور حداقل دو سوم اعضاء رسمیت یافته و تصمیمات آن با اکثریت آرای موافق معتبر خواهد بود۰ نماینده دستگاه نظارتی نیز بدون حق رای مجاز به شرکت در جلسات هیات اجرائی انتخابات است.
تبصره – اعضای هیات اجرائی انتخابات نمی توانند نامزد عضویت در هیات مدیره باشند.
ماده ۵۷
هیات اجرائی انتخابات پس از تشکیل ، موظف است ظرف یک هفته اقدامات زیر را انجام و به روشهای مقتضی آگهی واعلام نماید:
الف – اعلام شرایط عضویت در هیات مدیره ۰
ب – تعیین مهلت قبول تقاضای نامزدی عضویت در هیات مدیره که مدت آن نباید کنتر از (۱۵) روز پس از تاریخ انتشار آگهی مربوط باشد.
پ – اعلام نشانی شماره تلفن تماس محل استقرار هیات اجرائی انتخابات و همچنین نشانی محلهای ثبت نام داوطلبان.
ت – درج مدارکی که داوطلبان همراه تقاضای خود بایدارسال نمایند.
ث – تعیین روز و ساعت ومحل یا محلهای برگزاری انتخابات که باید در یک روز انجام شود، پس از تایید دستگاه نظارت.
ج – اعلام تعداد اعضای هیات مدیره در هر رشته براساس ماده (۵۴) این آئین نامه.
چ – اعلام سایر مواردی که برای داوطلبان و شرکت کنندگان در انتخابات ضروری به نظر می رسد.
ح – ارسال آگهی های منتشر شده به آدرس کلیه اعضای سازمان استان در صورت لزوم.
ماده ۵۸
داوطلبان عضویت در هیات مدیره می توانند ظرف مهلتی که توسط هیات اجرائی انتخابات تعین شده است ، داوطلبی خود را به طور کتبی همراه با فتوکپی پروانه اشتغال و سایر مدارک لازم به هیات اجرائی انتخابات یا یکی از محلهای ثبت نام تسلیم و رسید دریافت دارند.
ماده ۵۹
هیات اجرائی انتخابات موظف است حداکثر ظرف یک هفته پ ساز پایان مهلت ثبت نام جهت احراز شرایط داوطلبان ، ازمراجع ذیربط استعلام و رونوشت آن را برای دستگاه نظارت ارسال و ظرف یک ماه از تاریخ مذکور اعم از اینکه پاسخ استعلام ها واصل شده یا نشده باشد، با اکثریت آراو نسبت به صلاحیت نامزدها اتخاذ تصمیم و نتیجه را به دستگاه نظارت ومتقاضی اعلام نماید.
افرادی که صلاحیت آنها رد شده است ، می توانند ظرف سه روز از تاریخ وصول نظریه هیات اجرائی ، شکایت خود را به طور کتبی به دستگاه نظارت تسلیم نمایند و رسید دریافت دارند۰ دستگاه نظارت موظف است ظرف یک هفته به شکایات واصل شده رسیدگی و نظر قطعی خود را در مورد صلاحیت شاکیان و سایر داوطلبان به هیات اجرائی انتخابات اعلام دارد۰ پس از تایید فهرست نهائی نامزدها به وسیله دستگاه نظارت ، هیات اجرائی انتخابات فهرست مذکور را به تعداد کافی تکثیر وتوزیع نموده ، حداقل دو هفته قب لاز روز اخذ رای آن را در روزنامه محلی یا کثیرالانتشار آگهی می نماید یا در صورت لزوم به وسایل مقتضی به اطلاع اعضاء می رساند.
تبصره – فهرست الفبای داوطلبان باید به تفکیک رشته تحصیلی با ذکر نام دانشگاه ، مقطع و گرایش تحصیلی وسال دریافت مدرک تنظیم شود و در روز رای گیری درمحلهای مناسب در معرض دیدرای دهندگان قرار داده شود.
ماده ۶۰
در صورتی که هیات اجرای انتخابات با توجه به امکانات ، وسعت استان ، تعداد اعضاء، پراکندگی شهرهای استان و سایر عوامل ، محلهای متعددی جهت برگزاری انتخابات تعیین نماید، باید برای هر یک از محلهای مذکور هیات اجرائی اتخابات فرعی مرکب از سه عضو سازمان استان که واجد شرایط انتخاب شدن در هیات اجرائی انتخابات فرعی مرکب از سه عضو سازمان استان که واجد شرایط انتخاب شدن در هیات اجرائی اتخابات باشند، تعیین کند، ولی به هر حال مسئولیت حسن انجام انتخابات با هیات اجرای انتخابات است ۰ دستگاه نظارت نیز برای هر محل یک ناظر خواهد داشت.
ماده ۶۱
هر یک از اعضای سازمان استان می تواند با ارائه کارت عضویت همان استان به شتخیص خود به تمام یا بعضی از داوطلبان در هر یک از رشته های اصلی و حداکثر به تعداد اعضای اصلی آن رشته در هیات مدیره سازمان استان رای دهد و در صورتی که بیش از آن در ورقه رای خود نوشته باشد، اسامی اضافی از آخر حذف خواهد شد.
تبصره – در صورتی که رای دهندگان اسامی افرادی غیر از داوطلبان اعلام شده را بنویسند، فقط آن اسامی حذف می شود.
ماده ۶۲
پس از خاتمه رای گیری ، هیات اجرائی انتخابات موظف است زیر نظر دستگاه نظارت اقدام به شمارش آراء نماید۰ در هریک از رشته های اصلی از بین کسانی که دارای رای بیشتر باشند، به ترتیب اولویت اعضای اصلی وعلی البدل در آن رشته تعیین می شود و نتایج رای گیری صورتجلسه شده و توسط اعضای هیات اجرائی انتخابات و نمایندگان دستگاه نظارت امضاء و اعلام می شود.

ماده ۶۳
مدت قبول شکایات مربوط به انتخابات تا (۵) روز بعداز اخذ رای خواهد بود ومدت رسیدگی به آنها یک هفته پس از انقضای مدت مذکور می باشد۰ مرجع رسیدگی به این شکایات هیات اجرائی انتخابات به اتفاق نماینده دستگاه نظارت است.
به شکایات بدون نام ومشخصات ونشانی ترتیب اثر داده نخواهدشد پ ساز انجام رسیدگی ، در صورت تایید انتخابات نتایج قطعی اعلام و کلیه اورا قو دفاتر و مدارک مربوط به دبیرخانه سازمان استان تحویل می شود و در صورت ابطال انتخابات ، هیات اجرائی انتخابات حداکثر ظرف یک ماه نسبت به شروع تشریفات انتخابات مجدد اقدام خواهد کرد۰ تایید با ابطال انتخابات منحصرا” از اختیارات دستگاه نظارت است.
پس از خاتمه انتخابات وتایید آن ، اعتبار نامه های اعضای هیات مدیره به وسیله وزارت صنایع ومعدن امضاء وصادر می شود.
ماده ۶۴
هیات مدیره که از اعضای اصلی تشکیل می شود، دراولین جلسه از بین خود یک رئیس ، یک نایب رئیس و یک دبیر برای مدت یک سال انتخاب خواهد کردو تجدیدانتخاب آنهادرسالهای بعدی بالامانع است ۰ همچنین هیات رئیسه از بین خود یک نفر را با تایید هیات مدیره به سمت خزانه دار منصوب می نماید۰ رئیس هیات مدیره ، رئیس سازمان استان می باشد.
ماده ۶۵
جلسات هیات مدیره حداقل ماهی دوباره تشکیل و باحضور حداقل سه نفر از اعضای عل البدل می توانند بدون داشتن حق رای در کلیه جلسات هیات مدیره شرکت نمایند۰ تصمیمات و مصوبات هیات مدیره با رای موافق حداقل سه نفراز اعضاء معتبر بوده وتوسط دبیر در دفتر مخصوصی ثبت و به امضای اعضای حاضر در جلسه می رسد۰ اسامی غایبان نیز ذیل آن ذکر می شود.
ساعت ، روز، محل و دستور جلسه هیات مدیره یک هفته قبل از تشکیل ، توسط رئیس هیات مدیره به صورت مکتوب به آدرس اعضاء اسال و رسید دریافت می شود.
تبصره ۱ – چنانچه هر یک از اعضای اصلی هیات مدیره چهار جلسه پیاپی یا هشت جلسه متناوب در مدت شش ماه متوالی بدون عذر موجه غیبت نمایند، مستعفی شناخته شده وعضو علی البدل به جای او در جلسات هیات مدیره به عنوان عضو اصلی شرکت خواهد کرد و مراتب نیز به عضو مستعفی به طور کتبی اعلام می شود.
تبصره ۲ – در صورت فوت ،استعفا، حجر یا سلب صلاحیت قانونی هریک از اعضای هیات مدیره ، از عضو علی البدل به عنوان عضو اصلی جهت شرکت در جلسات هیات مدیره دعوت خواهد شد.
ماده ۶۶
اختیارات و وظایف هیات مدیره به شرح زیر تعیین می شود:
1 – برنامه ریزی به منظور رشد و اعتلای حرفه های مهندسی معدن و مشاغل مرتبط با آن جلب مشارکت اعضاء در جهت توسعه این فعالیتها
2 – ارتقای دانش فنی وکیفیت کار شاغلان در حرفه های مهندسی معدن از طریق ایجاد پایگاه های علمی ، فنی ، آموزشی و نظایر آن.
3 – همکاری با مراجع مسئول در امر کنترل اجرای دقیق و صحیح اصول فنی فعالیتهای معدنی و ضوابط تهیه طرحها توسط اعضای سازمان استان حسب درخواست.
4 – نظارت بر حسن انجام خدمات مهندسی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در طرحها و فعالیتهای معدنی در حوزه استان ومعرفی متخلفان به مراجع قانونی ذیصلاح.
5 – مشارکت درامور ارزشیابی و تعیین صلاحیت و ظرفیت اشتغال به کار شاغلان در امور فنی مربوط به فعالیتهای حوزه مشمول قانون.
6 – دفاع از حقوق اجتماعی و حیثیت حرفه ای اعضاء و تشویق و حمایت از فعالیتهای با ارزش و برگزاری مسابقات حرفه ای وتخصصی و معرفی طرحهای ارزشمند.
7 – تنظیم روابط بین صاحبان حرفه های مهندسی معدن وکارفرمایان و ارائه پیشنهاد به مراجع مسئول در بخش معدن در زمینه ارجاع مناسب کارا به صاحبان صلاحیت به منظور جلوگیری از مداخله اشخاص فاقد صلاحیت در امورفنی مربوط.
8 – کمک به ترویج اصول صحیح مهندسی معدن وهمکاری با وزارت صنایع و معادن در زمینه تدوین ، اجرا و کنترل اصول فنی فعالیت های معدنی واستاندارها و معیارها.
9 – کمک به ارتقای کیفیت طرحهای معدنی در محدوده استان و ارائه گزارش بر حسب درخواست ، شرکت در کمیسیون و شوراهای تصمیم گیری در مورد این گونه طرحها و همکاری با وزارت صنایع ومعادن در زمینه کنترل طرحهای معدنی و اجرای طرحهای یاد شده بااستفاده از خدمات اعضای سازمان استان.
10 – معرفی کارشناس ذیصلاح جهت ارائه خدمات کارشناسی فنی به مراجع قضائی و قبول داوری در اختلافاتی که دارای ماهیت فنی است
11 – همکاری با مراجع مربوط در هنگام بروز سوانح معدنی و بلایای طبیعی.
12 – تهیه و تنظیم وتصویب برنامه ها وبودجه و ترازنامه سالانه سازمان استان و ارائه آن به مجمع عمومی جهت تصویب نهائی.
13 – معرفی نماینده هیات مدیره جهت عضویت در کمیسیون های حال اختلاف مالیاتی به منظور رسیدگی و تشخیص مالیات فنی و مهندسی اعضای سازمان استان.
14 – تهیه و تنظیم مبانی قیمت گذاری خدمات مهندسی معدن در استان و پینشهاد آن به شورای مرکزی سازمان.
15 – انتخاب ومعرفی دو عضو شورای انتظامی استان به شورای مرکزی جهت صدور حکم عضویت در شورای انتظامی استان ، موضوع ماده (۱۸) قانون و فراهم کردن موجبات و وسایل تشکیل شورای انتظامی استان.
16 – تهیه و تصویب نظام نامه اداری ، تشکیلاتی ، مالی وداخلی سازمان استان.
17 – تنظیم امور اداری ومالی سازمان استان طبق مقررات ونظام نامه های مربوط.
18 – تعیین میزان ورودیه و حق عضویت سالانه وارائه آن به مجمع عمومی جهت تصویب.
19 – ارسال شکایات واصل شده به شورای انتظامی استان ۰
20 – استخدام و عزل ونصب کارکنان سازمان استان و تعیین حقوق و دستمزد و پاداش آنها.
21 – افتتاح حساب بانکی به نام سازمان استان نزد بانکها و برداشت از این حسابها جهت انجام امور سازمان استان و پرداخت هزینه ها.
22 – تعیین امضاء یا امضاهای مجاز به منظور برداشت ازحسابهای بانکی ، امضای قراردادها، اسناد و اوراق تعهدآور، اقامه دعوی و صلح وسازش.
23 – تعیین فهرست کارشناس خبره و واجدشرایط به تفکیک رشته های اصلی از بین اعضای سازمان استان بارعایت ضوابط ودستورالعملهای های وزارت صنایع و معادن جهت معرفی به مراجع قضائی یا شوراهای انتظامی یا سایر مراجع متقاضی.
24 – اعلام نظر کتبی به مراجع قضائی با معرفی کارشناس یا هیات کارشناسی خبره واجد شرایط به محاکم قضائی حسب درخواست مرجع مزبور.
25 – همکاری در برگزاری آزمونهای موضوع قانون و آئین نامه اجرائی آن.
26 – تشکیل کمیته نظام پیشنهادها در سازمان استان و تعیین وظایف آن و نحوه هماهنگی با سایر استانها.
27 – تشکیل هیات مشورتی سازمان استان و تعیین وظایف ونحوه همکاری.
28 – تاسیس دفاتر نمایندگی و تهیه وتصویب نظام نامه مربوط شامل نحوه تشکیل ، چگونگی فعالیت و تعیین حدود وظایف واختیارات آنهاحسب نیاز.
29 – تهیه نظام نامه مربوط به کمیسیونهای تخصصی شامل نحوه تشکیل ، ش